WINNICA NOBILIS – NASZA HISTORIA
2000
Historia Winnicy Nobilis sięga 2000 roku, kiedy w rodzinnym gospodarstwie sadowniczym z wieloletnimi tradycjami założona zostaje plantacja winorośli – początkowo głównie deserowych, z myślą o zapewnieniu dzieciom i wnukom dostępu do zdrowych i smacznych owoców.
2001
W 2001 roku w Winnicy rośnie już 70 krzewów odmian deserowych, przerobowych i mieszanych – od tego czasu plantacja jest systematycznie powiększana. Ponieważ w Polsce dostępność sadzonek jest wówczas niewielka, rośliny do nasadzeń sprowadzane są z zagranicy. W Winnicy rozpoczynają się doświadczenia i prace nad doborem odmian odpowiednich do uprawy w chłodnym klimacie.
2002-2004
Z czasem okazuje się, że winorośl z plantacji w Faliszowicach daje smaczne, atrakcyjne owoce o dużym potencjale, a Winnica staje się lokalną atrakcją i budzi coraz większe zainteresowanie.
2004-2005
Sandomierskie Wino Gronowe z Winnicy Nobilis zdobywa pierwsze wyróżnienia – m.in. I nagrodę w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”, dyplom za najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego, I miejsce za kultywowanie regionalnych tradycji kulinarnych Sandomierszczyzny.
W tym okresie winnice w Polsce działają głównie amatorsko, nie powstał jeszcze ruch winiarski, nie ma też profesjonalnych konkursów dla producentów wina.
2005-2014
Kolejne lata to okres rozwijania pasji, zdobywania wiedzy, doskonalenia technik uprawy i nauki produkcji wina. Pomocą i wskazówką jest działalność pionierów polskiego winiarstwa, a inspiracji dostarczają m.in. podróże do krajów z bogatą tradycją i kulturą winiarską. Źródłem cennych informacji jest także korespondencja z winiarzami i naukowcami z USA i Kanady, gdzie w podobnych warunkach klimatycznych jak w Polsce uprawiana jest winorośl i odbywa się produkcja wina.
2015
Wieloletnie doświadczenia w uprawie winorośli i wytwarzaniu wina przynoszą efekt – Winnica Nobilis zostaje wpisana do rejestru KOWR i oficjalnie rozpoczyna profesjonalną działalność.
2016-2021
Wina z Winnicy Nobilis biorą udział w polskich i międzynarodowych konkursach winiarskich i z roku na rok zdobywają coraz większe uznanie ekspertów. Do najczęściej nagradzanych należy Mr Helidor oraz wino wytrawne Roselit Diva, które stało się wizytówką Winnicy Nobilis.
DZISIAJ
Winnica Nobilis jest jedną z najdłużej działających winnic w Polsce, pierwszą profesjonalnie prowadzoną winnicą na Sandomierszczyźnie, a w 2021 roku obchodziła jubileusz 20-lecia istnienia. Jest znana z precyzyjnej, profesjonalnej uprawy winorośli i wysokich standardów, które mogą być wzorem nie tylko dla adeptów winiarstwa.
Winnica zajmuje obecnie powierzchnię 2,5 ha, gdzie uprawianych jest 30 odmian winorośli – specjalnie wyselekcjonowanych, przetestowanych i przystosowanych do chłodnego klimatu Europy Środkowo-Wschodniej.
W ofercie Winnicy Nobilis jest 9 gatunków win – od wytrawnych po półsłodkie – wśród których coś dla siebie znajdą zarówno doświadczeni koneserzy, miłośnicy dobrej kuchni i win podkreślających smak potraw, jak i osoby poszukujące przyjemnego w odbiorze wina na niezobowiązujące spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Winnica jest sukcesywnie powiększana, w najbliższych latach planowane są kolejne nasadzenia wybranych odmian o wysokich walorach jakościowych, tak ważnych w produkcji wina. Przy Winnicy od 2004 roku działa Szkółka Winorośli Nobilis, która oferuje profesjonalnie przygotowane sadzonki i doradztwo z zakresu uprawy winorośli.